Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

31ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, εκδήλωση για τον Γρ. Λαμπράκη

Ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, είναι και φέτος αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.



Η διοργάνωση παίρνει μεγαλύτερη σημασία, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, μεγάλου αγωνιστή της Ειρήνης και βαλκανιονίκη προπολεμικά στον στίβο, με πολλές διακρίσεις στο μήκος, το τριπλούν και στους δρόμους ταχύτητας.
Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών έχει μοναδική θέση στο διεθνές γίγνεσθαι, καθώς είναι ο μόνος που διεξάγεται επί της αυθεντικής, Ολυμπιακής Μαραθώνιας Διαδρομής.
Δρομείς από όλον τον κόσμο καλούνται ακόμα μία φορά να γίνουν ένας σύγχρονος «Φειδιππίδης» καλύπτοντας τη διαδρομή των 42.195 μέτρων, που ξεκινάει από το Μαραθώνα, περνάει δίπλα από τον Τύμβο του Μαραθώνα, διατρέχει μια σειρά δήμων της Αττικής γης και καταλήγει στην Αθήνα, μέσα στο υπέροχο μαρμάρινο στάδιο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γρηγόρη Λαμπράκη σήμερα στις 6.30 μ.μ. σε κτήριο της Βουλής (Λεωφ. Αμαλίας 22-24). Ομιλητές θα είναι ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην υπουργός, Γιώργος Ρωμαίος, που "κάλυψε" εκείνη την εποχή τα γεγονότα της δολοφονίας, με θέμα "Η παρακαταθήκη του Λαμπράκη για την Ειρήνη" και ο αθλητικός συντάκτης, συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, Γιάννης Μαμουζέλος, με θέμα "Η πορεία και η συνεισφορά του Λαμπράκη στον ελληνικό αθλητισμό".
Στη φετινή διοργάνωση, περισσότεροι από 8.000 οι δρομείς δίνουν το παρών την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στον Αγώνα Δρόμου των 5χλμ, ενώ άλλοι τόσοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα 10χλμ, αγώνες που διεξάγονται παράλληλα με τον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών.
Η διαδρομή του Αγώνα Δρόμου 5χλμ έχει νέα αφετηρία, νέα διαδρομή και νέα ώρα εκκίνησης. Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται στις 8:00πμ από τη Λεωφ. Αμαλίας, μπροστά και δεξιά της αλέας του Ζαππείου, στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη (Eurobank), με κατεύθυνση προς Σύνταγμα. Για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, οι δρομείς ξεκινούν κατά κύματα κατανεμημένοι σε blocks εκκίνησης.
Η όδευση της νέας διαδρομής είναι η ακόλουθη: Λεωφ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Ρήγα Φεραίου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, αναστροφή επί της Βασ. Σοφίας - διασταύρωση ΝΙΜΙΤΣ, Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου. Ο τερματισμός των αθλητών θα γίνει από την αριστερή πλευρά του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Στις 9.05π.μ δίνεται η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου 10χλμ από την ίδια αφετηρία με τον αγώνα των 5χλμ, επίσης κατά κύματα.
Η όδευση της νέας διαδρομής είναι η ακόλουθη: Λεωφ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Χαρ. Τρικούπη, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, Φιδιππείδου, αριστερά Μεσογείων μέχρι Σχολή Αστυνομίας, αναστροφή (στο φανάρι της Σχολής Αστυνομίας), Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, αριστερά Μεσογείων, Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου. Ο τερματισμός των αθλητών θα γίνει, επίσης, από την αριστερή πλευρά του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Όσο για την κλασική διαδρομή των 42.195 μέτρων, η εκκίνηση δίνεται στις 09.00πμ από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας) ενώ ο τερματισμός των αθλητών γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

Επιμέλεια: Οδυσσέας Αϊβαλής

* δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα SPORTDAY

Και μην ξεχνάτε! Μπορείτε να έχετε καθημερινά ολόκληρη τη SPORTDAY στον υπολογιστή, στο tablet ή στο κινητό σας απλά και οικονομικά! Δείτε πως εδώ

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Γ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ (ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΌΠΟ ΤΟΥ)





Απόσπασμα απ' την ταινία "Μαραθώνιος μιας ημιτελούς άνοιξης Γρηγόρης Λαμπράκης"
του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, που αναφέρεται στο χωρίο του Κερασίτσα Αρκαδίας.
Προβάλλεται με την ευγενική προσφορά του σκηνοθέτη.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΙΑΣ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ - OFFICIAL TRAILER







0 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ FEELGOOD

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει σπάνια φωτογραφικά αρχεία και άγνωστα μέχρι σήμερα κινηματογραφικά ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν τη μοναδική περίπτωση του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκτός από πολύτιμο υλικό που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, το οποίο υποβλήθηκε σε ειδική επεξεργασία για να διασωθεί και να μοιραστεί με το κοινό δεκαετίες αργότερα, η ταινία παραθέτει πλάνα από την κηδεία-διαδήλωση του μεγάλου αγωνιστή καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν ή και συνεργάστηκαν με τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Αθλητές, γιατροί, συγγενείς, ασθενείς του και συναγωνιστές του όπως ο Μανώλης Γλέζος με τον οποίο βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής με την ΕΔΑ και μαζί πήραν μέρος στην τετραήμερη Παγκόσμια Πορεία Ειρήνης του Ωλντερμάστον, ο Τάκης Μπενάς που ήταν τότε Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ και κατόπιν Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Χορομίδης τελευταίος εν ζωή δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη, ο Ανδρέας Μαμωνάς που δεκαεξάχρονος τότε μαθητής έσπασε τα μπλόκα και περπάτησε με τον Λαμπράκη στην απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης, νεαροί αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης και μετέπειτα σημαντικά στελέχη του αντιδικτατορικού κινήματος καθώς και πολλοί ακόμη που φωτίζουν ο καθένας με τον τρόπο του την πολυσχιδή δραστηριότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Σενάριο -- Σκηνοθεσία : Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Παραγωγός: Θάνος Λαμπρόπουλος
Παραγωγή: Περίπλους 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τσιχριτζής 
Mουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Aφήγηση: Δημήτρης Ήμελλος, Τάσος Ράπτης, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Ξάνθος Μαϊντάς, Χρίστος Ρουμελιωτάκης
Έρευνα: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Γεράσιμος Βάκρος, Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, 
Συνεργάτες Ιστορικοί: Ηλίας Νικολακόπουλος, Ιωάννα Παπαθανασίου, Στράτος Δορδανάς, 
Διεύθυνση Παραγωγής: Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος
Οργάνωση παραγωγής (Αρκαδία): Γεράσιμος Βάκρος 
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Ψυχογυιός 
Σχεδιασμός Ήχου: Φίλιππος Μάνεσης 
Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης 
Τίτλοι: Φοίβος Σκρουμπέλος

Συνδεθείτε με την Feelgood Entertainment:
Website: http://feelgoodentertainment.gr
Facebook: https://www.facebook.com/feelgoodente...
Twitter: https://twitter.com/feelgoodentment